Μενού Κλείσιμο

Άνοιγμα Καταστημάτων τις Κυριακές

Κίσαμος 27/09/2013

Αρ. Πρωτ. 229

ΠΡΟΣ: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Πρόεδρο ΟΕΣΚ κ. Πολιουδάκη Γεώργιο

Αγαπητοί κύριοι/κυρίες

Σε συνέχεια της επιστολής σας με αρ.πρωτ. 6919/09-09-2013 στην οποία αιτήστε να σας γνωστοποιήσουμε τις θέσεις του Ν.Ε.Σ.Κ. για την περιοχή της Κισάμου, σχετικά με το μείζον θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές,

θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ότι ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου εξακολουθεί να παραμένει αντίθετος στο καθολικό άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς αυτό εξυπηρετεί αποκλειστικά τα μεγάλα εμπορικά και τις αλυσίδες καταστημάτων, αφού οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το βάρος.

Όπως όμως έγινε γνωστό, από τις διατάξεις του νέου νόμου σε σχέση με τον «Καλλικράτη», συνάγεται με σαφήνεια ότι η αρμοδιότητα ως προς τον καθορισμό της λειτουργίας των καταστημάτων και της επέκτασης του ωραρίου τους, καθημερινές και Κυριακές, αποδίδεται στους εκλεγμένους Αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι αποφασίζουν με ειδική αιτιολόγηση, για την εγκυρότητας της απόφασης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ν.Ε.Σ.Κ. με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε την Πέμπτη 19/09/2013, αποφάσισε την υπαγωγή της Κισάμου στο πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων ως Τουριστικής Περιοχής, για τους μήνες Απρίλιο έως και Οκτώβριο καθώς συγκεντρώνει όλα τα κριτήρια για να γίνει να γίνει αποδεκτή η πρόταση.

 • Αναγνωρισμένη τουριστική ταυτότητα και φήμη.
 • Διαπιστωμένο παραθεριστικό χαρακτήρα.
 • Συγκέντρωση ιδιαίτερων χαρακτηριστικών φυσικού κάλους, που εξατομικεύουν τον τόπο.
 • Συγκέντρωση μαζικού τουρισμού, εσωτερικού ή εξωτερικού, κάθε είδους (αναψυχής, θρησκευτικού, περιηγητικού, αγροτικού, χειμερινού ή θερινού κλπ.).
 • Υψηλό βαθμό εξάρτησης της τοπικής οικονομίας από την τουριστική δραστηριότητα.
 • Παράδοση ή στοιχεία εμπορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς (ενδεικτικά τα ιστορικά κέντρα των πόλεων, οι «παλαιές πόλεις»).

Είναι γνωστό ότι η Κίσαμος διαθέτει τρεις από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Κρήτη αλλά και την Ελλάδα, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από Ελαφονήσι, Μπάλο & Φαλάσαρνα, καθώς και αρχαιολογικούς και άλλους προορισμούς.

Παρόλα αυτά ως Εμπορικός Σύλλογος που πρωταρχικά τον ενδιαφέρει η διασφάλιση των Τοπικών Επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της Τοπικής Οικονομίας, θα θέλαμε τις απαραίτητες διασφαλίσεις που αφορούν στο ότι τα καταστήματα που θα εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση τις Κυριακές, για τους μήνες Απρίλιο έως και Οκτώβριο,  θα πρέπει να πληρούν με αυστηρότητα τις  προϋποθέσεις που έχουν τεθεί:

 • Είναι κάτω των 250 τμ. (προϋπόθεση του νόμου).
 • Δεν λειτουργεί σε εμπορικό κέντρο ή εκπτωτικό χωριό (προϋπόθεση του νόμου).
 • Δεν ανήκει σε αλυσίδα καταστημάτων της αυτής φίρμας, ούτε έχει χαρακτήρΑ εκπτωτικό από την φύση του (stock ή outlet – προϋπόθεση του νόμου).
 • Λειτουργεί σε χαρτογραφημένη τουριστική περιοχή.
 • Λειτουργεί εποχιακά.
 • Εντός της επιχείρησης ομιλείται τουλάχιστον μια (1) ξένη γλώσσα.
 • Στις αναρτημένες τιμές, έχει πληροφορίες για τα πωλούμενα είδη και στα αγγλικά.

Επιπλέον αυτών, ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου παραμένει σταθερός στην άποψη ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου, θα πρέπει να παραμείνει στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο που ίσχυε έως και σήμερα, δηλαδή τα καταστήματα να παραμένουν ανοικτά μόνο την τελευταία Κυριακή του χρόνου και όχι επτά Κυριακές όπως έχει προταθεί.

Σας ευχαριστούμε θερμά!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος              Ο Γεν. Γραμματέας

Αννουσάκης Γεώργιος        Βερυκάκης Νικόλαος

Άνοιγμα Καταστημάτων τις Κυριακές

Ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και έχοντας πλήρη επίγνωση της απόγνωσης που έχει περιέλθει ο κλάδος του εμπορίου και των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παραμένει σταθερά αντίθετος στην απόφαση του Υπουργείου για άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο, καθώς αυτό θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάγια θέση του Συλλόγου μας, είναι τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά όλες τις Κυριακές του χρόνου, καθώς το άνοιγμα των καταστημάτων 6 Κυριακές το χρόνο θα οδηγήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές. Απόφαση που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει για τον κλάδο των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εξαίρεση θα πρέπει να αποτελέσουν οι Τουριστικές περιοχές και μόνο, στις οποίες το άνοιγμα των καταστημάτων  τις Κυριακές θα πρέπει να προτείνεται από τους Εμπορικούς Συλλόγους της περιοχής, και να αποφασίζεται από τις κατά τόπους Περιφέρειες,  βάση των αναγκών της περιοχής και προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες.

Ας μην επιτρέψουμε ένα ακόμα χτύπημα στον κλάδο μας, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Αντιπρόεδρος

Χαιρετάκης Μιχαήλ

Ο Γεν.Γραμματέας

Βερυκάκης Νικόλαος