Μενού Κλείσιμο

Παρεμπόριο

 

Κίσαμος 02/06/2014

Αρ. Πρωτ. 289

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ κ. ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ & κ. ΣΤΑΘΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΙΣΑΜΟΥ

ΔΟΥ ΧΑΝΙΩΝ-ΚΙΣΑΜΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΙΝ.ΚΑ. ΚΡΗΤΗΣ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ) κ. ΑΝΝΟΥΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΗ

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου στην προσπάθεια που αδιάκοπα καταβάλλει για την προστασία τόσο των επιχειρήσεων της Κισάμου όσο και των καταναλωτών, από όλους εκείνους που χωρίς κανένα ενδοιασμό ενεργούν εις βάρος των νόμιμων στεγασμένων επιχειρήσεων αλλά και της υγείας των καταναλωτών, διαπιστώνει με μεγάλη λύπη και απογοήτευση, ότι παρά τις κατ΄επανάληψη επιστολές διαμαρτυρίας προς το Δήμο Κισάμου και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, δεν έχει γίνει καμία από τις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία των επαγγελματιών και καταναλωτών της Κισάμου.

Το Παρεμπόριο ασκούμενο στο περιθώριο των νόμιμων συναλλαγών, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη βιωσιμότητα των νόμιμων επιχειρήσεων.

Πλήττεται άμεσα η ανταγωνιστικότητα των νομίμως λειτουργούντων επιχειρήσεων , οι οποίες στηρίζουν την οικονομία της τοπικής κοινωνίας, εφόσον  καλούνται να ανταγωνιστούν με άνισους όρους κόστους παραγωγής και διακίνησης, προϊόντα μη ελεγμένης ποιότητας.

O Ν.Ε.Σ.Κ. δέχεται συχνά, τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας για τους πλανόδιους μικροπωλητές & τους παραγωγούς που κινούνται στον Τουριστικό Άξονα της Κισάμου και πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, καθώς και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ελέγχου των πωλούμενων τροφίμων.

Η έλλειψη πιστοποίησης της ποιότητας των  προϊόντων, τα καθιστά επικίνδυνα για την υγεία των καταναλωτών, καθώς πολλές φορές είναι προϊόντα αγνώστου προελεύσεως, που πωλούνται ως ντόπια.

Ως εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου, ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου προτείνει

για ακόμη μία φορά:

  • Την οριοθέτηση από το Δήμο Κισάμου, συγκεκριμένων θέσεων Υπαίθριου Εμπορίου.
  • Το Συντονισμό και τη Συμμετοχή όλων των Αρμόδιων Ελεγκτικών  Οργάνων για την πάταξη κάθε είδους παραβατικής συμπεριφοράς που έχει κατακλύσει την Κίσαμο και τον  ευρύτερο Τουριστικό Άξονα της.
  • Την αυστηρή εφαρμογή της κείμενης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.
  • Την προστασία του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου.
  • Τον έλεγχο ποιότητας των πωλούμενων προϊόντων.
  • Την πληροφόρηση και προστασία του καταναλωτή.

Στη σημερινή εποχή που τα λουκέτα δημιουργούν μία νέα γκρίζα καθημερινή πραγματικότητα, κάθε τι που επιδεινώνει την κατάσταση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων , πλήττει ουσιαστικά τον ιστό και τη συνοχή της κοινωνίας μας.

Απευθυνόμενοι σε εσάς κύριε Σταθάκη ως νέα Δημοτική αρχή της Κισάμου, ευελπιστούμε για την άριστη συνεργασία σας με το Νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισάμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το μείζων ζήτημα, προστασίας των επαγγελματιών, καταναλωτών και επισκεπτών της Κισάμου.

Κατόπιν τούτων, ο Νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισάμου αιτείται το συντονισμό όλων των Αρμόδιων Φορέων (Δήμος Κισάμου, Αστυνομικό Τμήμα Κισάμου, ΔΟΥ Χανίων-Κισάμου, ΙΝΚΑ Κρήτης) ούτως ώστε μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες να αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα του παραεμπορίου στην Κίσαμο.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΝΝΟΥΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ        ΒΕΡΥΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Παρεμπόριο

ΚΙΣΑΜΟΣ 03/08/2011

ΠΡΟΣ:     ΔΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ /Δ.Ο.Υ ΚΙΣΣΑΜΟΥ/ Α.Τ. ΚΙΣΑΜΟΥ                          

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ 

Είναι γεγονός ότι τις πρόσφατες περιόδους ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε μικροοικονομικό επίπεδο , μέσα από τις οποίες καλείται να διασώσει τουλάχιστον την επιχειρηματική του υπόσταση στον χώρο . Στις προκλήσεις της γκρίζας αυτής πραγματικότητας έρχεται να προστεθεί και η παραοικονομία με όλο και πιο αυξανομένη ένταση .

Η εμπορική της πλευρά , κοινώς αναφερόμενη και ως  παραεμπόριο, έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην χώρα  μας και στον τόπο μας .Αυτό έχει  σαν αποτέλεσμα  απώλειες φόρου για το κράτος και οι συνέπειες δεν σταματούν εκεί .Υπάρχει μείωση εσόδων για τις νόμιμες επιχειρήσεις  , δημιουργία συνθηκών αθεμίτου ανταγωνισμού γεγονός που οδηγεί ακόμα και στον τερματισμό της λειτουργία τους .

Υπάρχει ανάγκη λοιπόν  συντονισμού και εντατικοποίησης των   προσπαθειών όλων των συναρμόδιων φορέων και αποτελεσματικής λειτουργίας  των ελεγκτικών μηχανισμών για την εξάλειψη του καταστροφικού αυτού προβλήματος για το υγιές εμπόριο.

Οι προτάσεις του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου είναι:

          Η αυστηρή  τήρηση της κείμενης Ελληνικής νομοθεσίας.

          Η εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν τις άδειες και τα συνοδευτικά έγγραφα .

          Η καταπολέμηση του στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου

                                                                                              Με εκτίμηση                                                                                      

                Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γεν. Γραμματέας

           Αννουσάκης  Γεώργιος                                                         Βερυκάκης Νικόλαος